Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Мога ли да върна закупен продукт?
Правите ли отстъпки?
Какви са отстъпките?
Защо да се регистрирам и ставам лоялен клиент?
Как да стана лоялен клиент?
Колко струва доставката?

Мога ли да върна закупен продукт?

Да! Разбира се! В рамките на 48 часа от получаването можете да върнете продукта. Ако не Ви е по мярка или не Ви харесва как Ви стои или каквато и да било друга причина. Разбира се трябва да го върнете във вида в който сте го получили.

Правите ли отстъпки?

Да! Абсолютно! Ако Вие сте лоялен клиент то и ние сме лоялни към Вас! За да влезете в списъка с лоялни клиенти при първата си покупка просто трябва да кликнете на една кутийка и да вкарате парола. Веднага ще получите отстъпка. При следваща покупка от профила си ще получите още по-голяма отстъпка.

Какви са отстъпките?

Ето и текущата ни политика за отстъпки:

При регистрация 2% отстъпка. Като се регистрирате ставате наш лоялен клиент. Освен това няма да се налага да въвеждате отново информацията за доставка име и т.н. всеки път, когато решите да пазарувате.

След 5-тият артикул 2% отстъпка

След 7-мият 4% отстъпка

След 10-тият 6%

и след 12тият специални цени…. 🙂

При поръчка на два чифта маратонки Ви правим 5% отстъпка от общатата цена на маратонките.

Защо да се регистрирам и ставам лоялен клиент?

 

  • Ако сте наш лоялен клиент ние ще Ви осведомяваме за изключителни оферти преди да бъдат разграбени. В началото, след като заредим с нови модели те са на изключително ниски цени и можем да правим специални отстъпки.
  • Ще получавате специални отстъпки в зависимост от вашата активност.
  • Когато се познаваме комуникацията е много по-лесна. За нас Вие няма да бъдете клиента x, а VIP. 🙂 Все по-трудно се срещат услуги в които клиента не е номер. Искаме за нас Вие да сте нещо различно.

Как да стана лоялен клиент?

Прсто при някоя от поръчките си изберете да се регистрирате. Когато въвеждате информацията за поръчката има малка кутийка която ако избере ще бъдете подканени да въведете парола. Ако имате проблеми просто се свържете с нас. Ние ще Ви помогнем.

Колко струва доставката?

Доставаката обикновено е с форма „Еконт“, освен ако изрично клиента не желае друго. ДОставката до офис на Еконт е ориентировъчно 5 лв. Доставката до адрес с куриер е двойно по-скъпа. Освен това трябва да стоите и да чакате куриера. Ние Ви препоръчваме да използвате доставка до някой от офисите на Еконт и после да си вземете стоката от там. Еконт в последните години се разви до такава степен че техни офиси има почти на всеки ъгъл.